200 éves a döner kebab

Döner kebab történelem

Húsok álló nyárson sütése az 1800-as években kezdődött.

A döner kebab történelme Törökországban, Kastamonu és Bursa városában kezdődött, a különböző húsfélék álló nyárson sütésével. Hamar elterjedt a húsnak ezen fajta sütése Isztambulban is, ahol elnyerte a ma is ismert különleges ízvilágát.(jellegzetes pácolás, fűszerezés)
Az első Török vendégmunkások (1969) Németországba érkezésével kezdődött a döner kebab Európai elterjedése.

Oszmán Birobalom idejéből: egy döner kebab festmény

Döner kebab egy 1850-ben készült fényképen.

1855-ben készült James Rodbertson fotója Isztambulban.
A fotó bal oldalán, az asztal tetején döner kebab sütővel, fa tüzeléssel sütik a döner húst.

Döner kebab nyársat az 1800-években GEBRAŞ-nak nevezték Törökországban.

Isztambuli döner szakács (1947)

Musa Dağdeviren archívumából:
“Egy Döner szakács” (1917)
Yanık Arşak Ağa(a képen látható döner szakács) törökországi Bahçekapı területén található üzletében.

forras3
forrás: DÖNERCI magazin 56.szám