
Ayran
Frissítő, hagyományos, joghurtos Török ital
Natúr
- Fehérje: 2,2g / 100ml
- Szénhidrát: 3,6g / 100ml
- Zsír: 0,80g / 100ml
- Energiatartalom: 39kcal(127kJ) / 100ml

Fahéjas
- Fehérje: 2,2g / 100ml
- Szénhidrát: 3,5g / 100ml
- Zsír: 0,81g / 100ml
- Energiatartalom: 30kcal(124kJ) / 100ml

Mentás
- Fehérje: 2,2g / 100ml
- Szénhidrát: 3,4g / 100ml
- Zsír: 0,78g / 100ml
- Energiatartalom: 30kcal(124kJ) / 100ml

Kókuszos
- Fehérje: 2,2g / 100ml
- Szénhidrát: 3,6g / 100ml
- Zsír: 0,80g / 100ml
- Energiatartalom: 39kcal(127kJ) / 100ml
Többféle íz, rendkívüli egészség
Az Ayran alacsony vérnyomásban szenvedők számára rendkívül hasznos ital. Az Ayran és a só nagyon jó keverék. Éppen ezért, amikor leesik valakinek a vérnyomása, sós Ayrant kell vele itatni.
Az Ayrannak nyugtató hatása van. Különösen a triptofán nevű anyagokat tartalmazó élelmiszerek nyugtató, a kálciumban gazdag élelmiszerek pedig lazító hatásúak.
A nagy mennyiségű triptofánt és kalciumot tartalmazó Ayran az antistressz hatású élelmi-szerek listáján az első sorokban foglal helyet.
Az ember a meleg levegőn sok folyadékot és ásványt veszt el. Az ásványi veszteség pedig fáradékonysággal jár. Ilyen esetben nem elegendő vizet inni. Azonban a joghurtot, vizet és sót tartalmazó Ayran kiegyenlíti ezt a veszteséget.
Biztosítja a szervezet folyadékáramlásához, valamint a normális vérnyomáshoz szükséges káliumot.
Megakadályozza, hogy a szervezetben az ödéma kialakulásához vezető folyadékok összegyűljenek.
Története:
A Göktürk nép (552-745) egyik expedíciója idején savanyodott joghurthoz víz adásával véletlenül feltalált török joghurt ital. A kutatások eredménye feltárta a joghurt baktériumok antikarcinogén hatásait. A kutatások alapján megállapították, hogy a joghurt baktériumok képesek megelőzni a rák kialakulását, valamint a tumorsejtek fejlődését. A joghurt csökkenti a koleszterin mennyiséget, semlegesíti a toxikus anyagokat is. Az antioxidánsok és az antibaktériumok megakadályozzák a gyomorban és a belekben kialakuló káros baktériumok termelődését, valamint megtisztítkák a baktériumoktól. A joghurt növeli és elősegíti a bélflórák stabilizációját, valamint megakadályozza az emésztő- rendszeri betegségek kialakul ását. Számos emésztőrendszeri megbetegedésnél használják a joghurt gyógyító hatása miatt, ami pozitív hatást fejt ki a hasmenés, bélgáz, székrekedés, vastagbél-gyulladás, bélgyulladások és hasonló megbetegedések esetén is. A joghurtnak rendkívül gazdag összetevői vannak. Mivel kálciumot és káliumot tartalmaz, ezért különösen jó hatással van a csontok és a fogak fejlődésére. Ezenkívül A, B12, D, B2 és B6 vitaminokat, vagyis proteint is tartalmaz.

